24/07/2019. Svetlada visits Pripyat

Voor wie Tsjernobyl en de bijhorende spookstad Pripyat niet kent: tijd voor een spoedcursus van Seppe (die hier al anderhalf decennium door geobsedeerd is), of skip de tekst en scroll naar onder voor directe visuele input.

De dag van de ramp van de kerncentrale Tsjernobyl werden de 49.000 inwoners van de Soviet modelstad Pripyat (en de circa 15.000 inwoners van het dorp Tsjernobyl) geƫvacueerd. Het was niet erg, zeiden ze, over 3 dagen ben je weer thuis. Gevolg: een enorme stad werd verlaten. Denk Pompeii, zonder al het as.

Ondertussen nam de natuur het compleet over, en helaas ook respectloze bezoekers die graag spullen meenemen of vernielen in dit enorme artefact.

The Mangolia bezocht de Duga II radar, de reactor met nieuwe sarcofaag, de brug des doods en natuurlijk Pripyat's zwembad, grote plein en pretpark (dat gepland was om open te gaan 6 dagen na de ramp).

Voor alle details verwijs ik je graag door naar het internet, de HBO docu over Tsjernobyl of je wandelende Tsjernobyl encyclopedie Seppe.

Geniet van de zotte beelden, een minieme selectie van dit postapocalyptische memento..